Galbiorii
Galbiorii sunt ciuperci de padure comestibile si fac parte din flora spontana. Piciorul galbiorilor are forma cilindrica, este galben, ingust la baza, plin si carnos. Palaria lor are de asemenea culoarea galbena si diametrul variaza intre 2 si 9 cm. Atunci cand ciuperca este tanara, marginile sale regulate sunt rasfrante in jos, iar la maturitate galbiorul ia forma unei palnii care are margini incretite, ondulate neregulat. Lamele lor au aceeasi culoare ca si palaria.
Se disting de multe alte ciuperci prin faptul ca nu exista ciuperci otravitoare care sa semene cu ei.
Sunt ciuperci foarte gustoase, iar mirosul lor este placut. Carnea galbiorilor are culoare galben-aurie in exterior si este alba la interior. Textura lor este fibroasa si tare.
Se intalnesc in padurile de foioase si rasinoase, in special in cele de fag si mesteacan. Galbiorii prefera padurile cu orientare nordica, deoarece acolo exista mai multa umbra si umezeala.
Galbiorii pot fi consumati proaspeti sau uscati. Ca optiuni de preparare, ii intalnim in supa, tocanita, risotto, sos sau omleta. Vezi retetele pentru omleta cu galbiori si gabliori in sos de smantana.
Acest tip de ciuperci contine o multitudine de vitamine si saruri minerale. Doza ridicata de acid glutamic pe care o au ajuta la intarirea sistemului imunitar, la combaterea depresiilor si la ameliorarea starii de oboseala. Galbiorii furnizeaza energie creierului, au un rol important in dezvoltarea capacitatii de concentrare si a memoriei.
Ca informatii nutritive, putem afirma ca galbiorii sunt o sursa importanta de Vitamina D, iar aceasta ajuta la fixarea calciului si fosforului in organism, avand un rol foarte important in mineralizarea oaselor si in mentinerea sanatatii dintilor. Galbiorii au de asemenea o concentratie mare de fier, cupru si potasiu. In plus, ajuta la imbunatatirea vederii si au rol important in prevenirea infectiilor respiratorii.
Prin deshidratare, galbiorii pot fi conservati timp indelungat, iar gustul lor devine mult mai intens.