Varza murata

sarmale in foi de varza murata reteta gradina padurii

Varza murata este puternic alcalina, ceea ce ajuta la mentinerea echilibrului intern in organism. Atunci cand varza cruda este pusa la fermentat, se elibereaza probiotice, compusi cu rol important in digestie si in flora colonului. Este bogata in vitamina C, vitamine din complexul B, magneziu, acid folic, fier, potasiu si iod. Vitamina U prezenta in varza murata ajuta la vindecarea ulcerului peptic.

Varza murata este antioxidanta, mineralizanta, protejeaza sistemul imunitar, stabilizeaza tensiunea arteriala, regleaza digestia si este un remediu natural impotriva anemiei. Datorita nivelului redus de calorii pe care il contine, varza murata poate fi utilizata in curele de slabire.

In trecut, era nelipsita din calatoriile pe mare ale marilor exploratori deoarece ajuta echipajul sa isi mentina nivelul optim de vitamina C si sa isi pastreze sanatatea. Studii recente confirma faptul ca o portie de varza murata pe zi asigura cantitatea necesara de vitamina C.

Gustul sau provoaca dependenta printre amatorii de mancare traditionala. In sezonul rece si mai ales in preajma Craciunului, retetele preparate cu varza murata ocupa un loc de cinste pe mesele multor familii. V-am pregatit 2 retele delicioase pe care va incurajam sa le incercati!

Sarmalute in foi de varza murata

Ingrediente:
-1-2 verze murate
-1 kg carne tocata de porc sau amestec vita-porc
-150 g orez
-1 ceapa mare
-100 ml bulion
-sare si piper
-boia dulce
-ulei pentru gatit

Mod de preparare:
-Se pun foile de varza la desarat intr-un vas cu apa rece.
-Se spala orezul.
-Ceapa tocata marunt se caleste putin in ulei. Se adauga orezul si se calesc impreuna la foc mic pentru 1-2 minute, amestecand continuu. Se adauga bulionul si se stinge compozitia cu 1 pahar de apa.
-Atunci cand orezul este fiert, se lasa la racit si se amesteca bine cu carnea tocata, cu sare, piper si boia dulce.
-Se umple fiecare foaie de varza murata cu aceasta compozitie si se ruleaza sarmalele.
-Sarmalele se aseaza intr-o cratita, se toarna peste ele apa calda si se pun la fiert la foc mic.
-Dupa ce sunt fierte, se pun la cuptor pentru rumenire.
-Se servesc cu smantana.

Ciolan de porc afumat cu varza murata

Ingrediente:
-1 varza murata mare
-1 ciolan afumat
-1 cana sos de rosii
-1 ceapa
-1 lingura boia dulce
-foi de dafin
-sare si piper
-ulei pentru gatit

Mod de preparare:
-Se caleste ceapa in ulei si se adauga sare, piper si boia dulce.
-Varza se desareaza, se stoarce si se toaca.
-Carnea de pe ciolan se taie in bucati potrivite.
-Varza se pune intr-un vas de lut si se adauga ceapa, bucatile de carne si foile de dafin. Se amesteca, se adauga o cana de apa si se pune compozitia la cuptor pentru 2 ore.
-Se serveste cu smantana sau cu ardei iute, dupa gustul fiecaruia.


Lasa un comentariu